Reservatet är en del av världsarvet, "Södra Ölands odlingslandskap". Här har människan brukat och påverkat markerna under mycket lång tid, det har gynnat många växt- och djurarter.
Varje vår och höst rastar tusentals fåglar här. Dessutom häckar ett stort antal arter som annars är ovanliga i Sverige, t ex halsbandsflugsnappare.
I stort består reservatet av områden som skiljer sig helt till karaktären: Ottenby lund, Schäferiängarna och Västra mark.
Lunden är en blandlövskog som domineras av ek och björk. Det är en jaktpark med slåtterängar. Dovhjortarna som finns i lunden är ättlingar till de dovhjortar som Johan III släppte ut här då han förklarade området som kunglig jaktmark år 1569.
På Schäferiängarna har det bedrivits ängsbruk under lång tid. Markerna slogs och betande djur hölls undan. En av södra Sveriges största sammanhängande slåtterängar upprätthålls fortfarande här och ett stort antal arter av örter och gräs finns. Schäferiängarna är mycket viktiga för fåglarna som rast- och häckningsplats.
Västramark och Hingsthagen är mycket gamla utmarker som kontinuerligt har betats av får, nötkreatur och hästar. Här finns också buskrika miljöer med hagtorn och ölandstok.
Området Ottenby är rikt på fornlämningar från stenåldern och framåt. Ett gravfält från yngre järnåldern finns intill Södra lunden, det markeras av två stenar, Kungsstenarna.
Alla betesdjur du ser på udden tillhör Ottenby kungsgård. Andreas Wiström är arrendator. Hela kungsgården ägs av Statens Fastighetsverk.